PPT skal hjelpe barnehager og skoler i arbeidet med kompetanseutvikling og organisasjonsutvikling for å legge bedre til rette for barn og elever med særlige behov.

I arbeidet med enkeltsaker har PPT ansvar for å veilede, utrede og ta standpunkt til behovet for spesialundervisning og spesialpedagogisk hjelp. Tjenesten skal sørge for at det blir utarbeidet sakkyndig vurdering der loven krever det.

Tidlig innsats
Arbeidet med tiltaket «Rett hjelp tidlig» og med språkarbeid i barnehagene vil bli videreført. Ved overgang til skolen arrangerer PPT overføringsmøter for å gi mulighet til å legge til rette for en god skolestart. PPT vil prioritere innsatsen i barnehage, med overganger og mot de første skoleårene. Forskning viser at hjelp som settes inn tidlig er god forebygging og en viktig faktor for å hindre frafall i videregående skole.

Kompetanseutvikling
Antallet saker som henvises for veiledning er økende. PPT prioriterer arbeidet med veiledning og kompetanseutvikling for å forebygge utvikling av mer omfattende hjelpebehov. For å tilpasse aktiviteten til strammere budsjettrammer, vil PPT gi barnehager og skoler tilbud om å delta på kursrekker, konsultasjoner og nettverk hvor etterspurte temaer tas opp. Dette vil i noen grad erstatte veiledning i enkeltsaker. PPT vil i samarbeid med Johannes læringssenter gi tilbud om kursrekke med tema flerspråklige barn og unge.

Elektronisk informasjonssystem
PPT har i dag et klientsystem som ikke kommuniserer elektronisk med barnehager og skoler. Det betyr at klientsaker må sendes i papirversjon. Det arbeides med å utvikle et felles system for barne- og elevmapper hvor konfidensielle saker kan sendes elektronisk. Et slikt system vil effektivisere arbeidet og gi bedre informasjonsflyt mellom de ulike samarbeidspartnerne.

Budsjettramme for PPT 2017-2020

Opprinnelig vedtatt netto budsjettramme 2016 38 985 38 985 38 985 38 985